Pazar Kahvesi’nin bu haftaki konuğu, Atina’nın heyecanla beklenen ismi; Ardacan Algan…

Ardacan Algan

Ardacan Algan



Okunma 01 Ekim 2019, 10:56

atinarehberi.com'un Mart 2017'de yaptığı eskimeyen Ardacan Algan röportajını yayınlıyoruz..

Atina Rehberi’nin bu haftaki röportaj konuğu Haziran 2016’da yayınlanan ‘Kalbe Zarar’ şarkısı ile hafızalara kazınan isim; Ardacan Algan.. Müzisyen bir aileden gelen Ardacan, 2000 yılından bu yana birçok sahnede performans sergileyen önemli bir sanatçı ve eğitimci. Müjdat Gezen Sanat Merkezi Klasik Gitar Bölümü’nü ve Mimar Sinan Üniversitesi Etnomüzikoloji ve Folklor Ana Bilim Dalı’nı bitiren Ardacan, bu günlerde yoğun konser programının yanı sıra, Mimar Sinan Üniversitesi’nde yüksek lisans yapıyor ve Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde gönüllü olarak öğrencilere müzik dersleri veriyor.

Ardacan Türkiye’de olduğu kadar Yunanistan’da da bilinen ve aranan bir isim… Öyle ki Ardacan Atina’ya gelmeden günler öncesinde, dinleyiciler planlarını konser gününe göre ayarlıyor, sahne alacağı mekânda masalar rezerve ediliyor. Eğer son güne kalırsanız yer bulamama şansınız olabilir. Atina Rehberi olarak Ardacan’ın performansını izlemek için biz de güzel bir çarşamba gecesi yerlerimizi aldık, harika bir gecenin ardından röportaj için pazar gününe sözleştik ve Kolonaki’de Para Siempre‘de buluştuk…

Müzikten, Atina’dan, İstanbul’dan, sanattan, sanatçılardan… birçok konuda uzun bir sohbet gerçekleşti. Buluşmamızın öne çıkan konuşmalarından bir demet sunuyoruz sizler için…

*

Atina Rehberi – Atina programları nasıl başladı?

Ardacan Algan – Atina’ya 2016 yazında bir arkadaşımı ziyarete ve bu vesileyle de kısa bir tatile geldim. Bir müzisyen olarak Yunanistan’da en çok merak ettiğim şeylerden biri tavernalardı. Taverna müziğini yerinde dinlemek, o kültürü bizzat yaşamak istiyordum. Şehri gezip biraz yorulunca akşama doğru Bairaktaris Tavernası‘na akşam yemeği için oturduk. İnsanlar yemeklerini yerken bir yandan da canlı olarak çalan Yunan müziklerine eşlik ediyorlardı. O inanılmaz atmosferde ben de birkaç şarkı söyledim. Gece bambaşka bir hal aldı… Çok eğlendik… Ertesi akşam yeniden Bairaktaris’e gittik. Tavernanın müzisyenleri beni görünce tanıyıp sahneye davet ettiler. O gece Bairaktaris ailesinin 6’ıncı nesil işletmecisi beyefendi bana konser teklifinde bulundu. Atina serüveni de bu şekilde başlamış oldu. (Gülüşmeler) Sonradan detaylıca öğrendiğim bir hikayesi var Bairaktaris’in bu arada. 1879’dan beri 138 yıldır işleyen ve aynı ailenin işlettiği inanılmaz bir mekân burası.

*

Atina Rehberi – Kaç program yapıldı bugüne kadar? Tamamı Bairaktaris’te mi yapıldı?

Ardacan Algan – Atina’da ki programların tamamı Bairaktaris’te yapıldı. Bu hafta 6’ıncı programımızı tamamladık. Bairaktaris çok eski bir taverna. Ortamı, dinleyicileri, atmosferi, çalışanları ile tam bir Yunan tavernası, çok samimi bir havası var.

*

Atina Rehberi – Atina’da Türk dinleyicileriniz yanı sıra Yunanlılar ve diğer ülkelerden de dinleyicileriniz var… Yabancılar nasıl buluyor müziğinizi? Onlar da bizim kadar keyif alıyorlar mı?

Ardacan Algan – Yunanlılar çok beğeniyorlar. Zaten müziklerimiz çok benzer, Türk müziğine de inanılmaz bir ilgileri var. Çoğu eski şarkımızın melodileri aynı, sözleri farklı. Örneğin sözleri Murathan Mungan’a, müziği Manos Laizos’a ait olan ‘Olmasa Mektubun’ şarkısını hem Türkçe hem Yunanca aynı melodi ile söyleyebilirsiniz. Emin olun bu melodiler farklı dillerde bile olsa insanlarda aynı ruh hali ile dinleniyor. ‘Olmasa Mektubun’ şarkısını dinleyen bir Türk ne hislerle dinliyorsa bir Yunan da aynı şarkıyı ‘Ola se Thymizoun’ ismiyle dinliyor ve aynı hisleri yaşıyor. Bu yüzden asla yabancılık çekmiyoruz.

*

Atina Rehberi – Repertuarınızda Yunanca şarkılar var. Günlük konuşma dilinde nasılsınız?

Ardacan Algan – Yunanca öğrenmeyi çok istiyorum ama çok zor geliyor. Çok zaman ve emek gerekir diye düşünüyorum.

*

Atina Rehberi – Yunanistan macerası ne zamana kadar devam eder sizce? İzlediğimiz kadarıyla dinleyiciler kadar siz de bu programlardan çok keyif alıyorsunuz.

Ardacan Algan – Kesinlikle çok güzel bir enerjisi var Atina dinleyicisinin ve Atina’nın. İşimizin yanında benim için İstanbul’dan tatil amaçlı bir kaçış oluyor Atina programları. Bir süre daha devam edebileceğini hatta sık aralıklarla programlar planlayabileceğimizi düşünüyorum.

*

Atina Rehberi – Atina’yı seviyorsunuz anlaşılan…

Ardacan Algan – Elbette… Keyif alarak geliyorum bu şehre. Atina, insanların psikolojik ve entelektüel gereksinimlerini karşılayan estetik bir şehir. Kendine özgü havası, müziği, kültürü, edebiyatı ve doğası var. Diğer Avrupa şehirlerinden farklı bir konuma oturtmuş kendini.

*

Atina Rehberi – Yunanistan dışında hangi ülkelerde sahne alıyorsunuz?

Ardacan Algan – Atina gibi Madrid ve Viyana’da da konserlerimiz oluyor.

*

Atina Rehberi – İstanbul’da günleriniz nasıl geçiyor?

Ardacan Algan – Şu an yüksek lisansta tez aşamasındayım, diğer yandan Müjdat Gezen Kültür Merkezi’nde öğretmenim, Erdal Erzincan Müzik Kursu’nda da dersler veriyorum. Haftanın belli günleri konser programlarımız oluyor, zaman zaman da yurtdışı programlarımız var. Ayrıca albüm çalışmam devam ediyor. Haziran 2016’da Kalbe Zarar isimli bir single çalışmamız oldu. Çıkış şarkımız tüm dijital platformlara da sunuldu. Özetle tüm saatlerimiz profesyonel olarak müzik ve müzik eğitimi alanlarında geçiyor. Tatlı bir yoğunluk oluyor elbette.

*

Atina Rehberi – Müjdat Gezen Kültür Merkezi’ne yapılan saldırının ardından derslere devam edebiliyor musunuz? Bina kullanılır halde mi?

Ardacan Algan – Şubat ayında acı bir olay yaşadık. Kundaklama girişimi oldu ve binanın giriş bölümü yandı. Dersler elbette devam ediyor. Binanın yanması durmamız için bir mazeret olmazdı zaten. Olayın yaşandığı gün dahi dersler devam etti.

*

Atina Rehberi – Müjdat Gezen Kültür Merkezi çatısı altında yer alan bir isim olarak nasıl yorumluyorsunuz bu olayı?

Ardacan Algan – Öncelikle insanların şunu bilmeleri gerekir bence; Müjdat Gezen Kültür Merkezi, ücretsiz, sadece sanat eğitimi veren bir kuruluş. Bu kuruluş, tüm öğrencilerine burslu eğitim hizmeti veriyor. Ben de dahil olmak üzere tüm eğitmenler gönüllü olarak orada bulunuyorlar. Gönül vererek çalıştığımız bir kuruluş. Sanat dışında hiçbir konunun gündeme alınmadığı, hassasiyetle politika gibi konuların tamamen kuruluş içinde yer bulmadığı bir yapıdır. Bu olay acıydı ama bizleri daha da güçlendirdi. Olayın yaşandığı gün Müjdat Hoca ve Müjdat Hoca’nın kadim arkadaşları, tüm eğitmen arkadaşlar, mezun olan arkadaşlarımız, sevenler hepimiz oradaydık. Müjdat Hoca yanan yeri gördükten sonra şöyle bir cümle kurdu: ”Çocuklar yeni dekorumuzu beğendiniz mi?” dedi. Gayet soğukkanlı bir duruş sergiledi. Hepimiz için Müjdat Hoca’nın duruşu çok önemli ve değerliydi. Bu olay bizi sanat misyonumuza daha da sımsıkı bağlamış oldu.

*

Atina Rehberi – Geçmiş olsun dileklerimizi sunarız. Bu acı olayların tekrar yaşanmaması dileği ile… Sizinle tanışmış olmaktan büyük keyif aldık. Gelecek programızda yine en önlerde olmaya çalışacağız. Bu güzel buluşma ve röportaj için çok teşekkür ederiz.

Ardacan Algan – Ben de sizlerle tanıştığıma çok sevindim. Çok teşekkür ederim bu akşam için…

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.