banner23

Bu sene Yunanistan'dan yaklaşık 300 sığınmacı Türkiye'ye gönderildi

2020’nin başından beri neredeyse 300 mültecinin Yunanistan tarafından Türkiye tarafına gönderildiği belirlendi.

Bu sene Yunanistan'dan yaklaşık 300 sığınmacı Türkiye'ye gönderildi
Hande Yetkin / Atina Haber
Hande Yetkin / Atina Haber
12 Aralık 2020 Cumartesi 18:16

BBC'de yayımlanan bu haber Hande Yetkin tarafından Türkçeye tercüme edilmiştir.

Kasım ayının sonlarında bir Pazar günü, 16 yaşındaki Jeancy Kimbenga üçüncü kez Avrupa'ya ulaşma denemesinde bulunmuştu. O gün içerisinde Türkiye'den Midilli'ye ulaşmayı başaran üç bottan birinde yolculuk etmişti. Daha önceki iki başarısız denemenin ardından bir kez daha zorla Türk sularına geri gönderilmişti.

Tekneler 29 Kasım'da Midilli'nin güneydoğusundaki Kratigos isimli bölgeye yanaştığında hava hala oldukça karanlıktı. Karaya ulaşanlar bir araya gelerek civardaki ormanlık alanda şafağın sökmesini bekliyor; o sırada bölgedeki mülteci trafiğini gözlemleyen Norveçli bir sivil toplum örgütü ile bulundukları yerden konum bilgisi ve fotoğraflar paylaşıyorlardı.

Saatler sonra bölgede bisiklet süren akademisyen Kostas Theodorou ve eşi, mülteci olduğunu ve henüz karaya ulaştığını söyleyen iki kadınla karşılaştılar. Hamile ve Hristiyan olduklarını öne süren kadınlar, üç gündür hiçbir şey yemediklerini anlattılar. Ege Üniversitesi bünyesinde asistan profesör olarak görev yapan Theodorou o anları şöyle ifade etti:

"Bize hastaneye ya da mülteci kampına gitmek istediklerini söylediler. Eşim bankamatiğe gidip para çekti, böylece onları bir taksiye bindirebildik. Durumu polis bildirmeyi önerdiğimizdeyse Avrupa'ya geçmelerine engel oluşabileceğinden ötürü korktular." 

Sığınmacı grubu ormanı terk ettikten sonra kuzey istikametine yöneldi ve bu esnada geçtikleri yolların fotoğrafını çekerek sivil toplum kuruluşunu bilgilendirmeyi sürdürdü. Konumları Facebook üzerinden paylaşan kuruluş, Yunan yetkililerle irtibata geçerek durumu rapor etti.

BBC, kuruluştan bağımsız olarak mültecilerin Midilli içinde geçtikleri konumları kayıt altına aldı.

Jeancy Kimbenga ve diğerleri Yunan sahil güvenlik ekipleri tarafından karşılanarak bir otobüse bindirildi. Kişilere koronavirüsten ötürü özel br kamp alanında tutulacakları bilgisi verildi. BBC’nin kayıtlarında en az iki sahil güvenlik yetkilisi ve bir memurun görüntüleri ön plana çıktı.

Jeancy, bu aşamanın ardından gördüğü muamelenin kendisi için oldukça travmatik bir deneyim olduğunu söyledi. Adanın kuzeyine doğru birkaç saat boyunca otobüste yolculuk ettikten sonra yün başlıklı birtakım görevlilerin kendilerini küçük bir limanda durdurduğunu anlattı. O sırada otobüsteki gençlerden biri olayları video çekerek kayıt altına almaktaydı.

“Ninja gibi giyinmişlerdi. Bizi bir bota bindirip Türkiye’ye göndermek istediler.”

Genç sığınmacı, Yunan yetkililerin herkesin telefonunu topladıktan sonra kendilerine yoğun şiddet uyguladıklarını; ardından onları genişçe bir sahil güvenlik botuna binmeye zorladıklarını öne sürdü. Anlatılanlara göre sığınmacılar söz konusu limandan can sallarına bindirildiler ve Türk karasularına doğru sürüklenmeye bırakıldılar. Olaya dair bir gerekçe sunulmadı, ancak Pazar sabahı Midilli'ye gelen üç gruptan sadece ikisinin geri gönderildiği tespit edildi.

30 Kasım sabahı saat 02.40’ta Yunanistan tarafından gönderilen 13 sığınmacı, Midilli’nin kuzeyindeki Asos’a bağlı Kadırga sahilinden Türkiye Sahil Güvenliği’nin çabalarıyla karaya çekildi. Kostas Theodorou ve eşinin karşılaştığı kadınlardan kırmızı kazaklı olanının bottan indiği görüldü. Jeancy, kendisinin de o botta olduğunu belirtti. Üç saatten kısa bir süre içinde içinde 18 sığınmacı bulunan ikinci bot da aynı bölgede kıyıya çekildi. Üzerinde neon desenli bir kazak olduğu tespit edilen bir adamın ise bir önceki sabah Midilli’deki ormanlık alanda fotoğraflandığı öğrenildi.

Her ay onlarca benzer vakanın rapor edildiği, 2020’nin başından beri neredeyse 300 mültecinin Yunanistan tarafından Türkiye tarafına gönderildiği belirlendi. Yunanistanlı yetkililer bu geri göndermelerle herhangi bir şekilde ilgili olmadıklarını öne sürdü. Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, durumu Yunanistan Sahil Güvenliği yetkililerine bir hakaret olarak değerlendirdi. 

Sığınmacıların içinde bulundukları bireysel koşulları dikkate almadan yapılan geri gönderimler ve sığınma hakkına başvuru imkanı tanınmaması, uluslararası insan hakları kanunları çerçevesine ters düşmekteydi. Yunanistan ise sığınmacılara karşı konumunu, Avrupa Birliği'nin sınırlarını koruduklarını söyleyerek gerekçelendirmekteydi.

Haber Görseli: Taiwan News


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.