Kızıldeniz’den Akdeniz’e gelen pahalı bir misafir; Mercan Morinası
Geçtiğimiz Cuma Günü (26 Haziran) Adanalı bir balıkçı hiç görmediği bir balık yakalamış ve balığı İskenderun Teknik Üniversitesi'ne götürmüştü. Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Tahir Özcan, Akdeniz kıyılarında ilk kez görülen türün, Mavi Benekli Kaya Balığı olduğunu açıklamıştı. Benzer hadise Kıbrıs’ın Ayia Napa kasabasında da görülmüş ve yine hayretler içerisinde haberlere konu olmuştu.

Akdeniz’de ilk defa görülen Mavi Benekli Kaya Balığının İngilizce ismi Coral Hind, Coral Rock Cod, Coral Cod ya da Vermillon Seabass olarak geçiyor. Yani İngilizce’den Türkçe’ye çevirisi ile Mercan Morinası
Mercan Morinası'nın yaşam alanları
Kısaca Mercan Morinası / Mavi Benekli Kaya Balığı
Avustraya’dan Hindistan’a, Kızıldeniz’den Madagaskar’a kadar görülen mavi benekli kırmızı renkli bu balık 50 santimetreye kadar büyüyebiliyor ve 5 kilogram ağırlığa kadar ulaşabiliyor. Mercan Morinası, Kızıldeniz, Hindistan, Çin, Endonezya, Malezya, Batı Avustralya ve Yemen'de olta ve zıpkın avcılığı ile yakalanan maddi değeri yüksek bir balık türü. Mercan resiflerinde yaşayan bu tür 2 ila 150 metre derinliğe kadar yayılabiliyor.
Akdeniz ve Ege’ye Kızıldeniz üzerinden geldi
Kızıldeniz’de yaşam alanı bulan Mercan Morinası’nı, Mısır, Sudan, Eritre, Cibuti, Somali, Yemen gibi ülkelerde pazarlarda az sayıda görmeniz normal. Ancak bu yıla kadar Akdeniz’de görülmemişlerdi. Koronavirüs tedbirleri kapsamında gemi trafiğinin azalması ve Süveyş Kanalı’nın sakinleşmesinin ardından köpekbalığı ve vatoz türleri dahil çok sayıda balık türünün Akdeniz’e geçtiği biliniyor. Bunlardan biri de ticari değeri yüksek olan Mercan Morinası.
Akdeniz ve Ege’ye yayılırsa balıkçılar için maddi değeri yüksek bir gelir kaynağı olabilir
5 Kilogram ağırlığa kadar ulaşan Mercan Morinalarının kilosu Mısır’da 600 Mısır Lirası’ndan satılıyor. Yani Euro ile yaklaşık 33 Euro, Türk Lirası ile 255 Lira. Çin'de ise kilosu 80 Yuan. Euro olarak 10 Euro, TL olarak ise 78 TL. Kısa bir gelecekte Mercan Morinaları’nın Akdeniz ve Ege’de yaygınlık göstereceği öngörülmüyor ancak Doğu Akdeniz, Kıbrıs, Girit, Rodos ve Güney Ege Adaları yaşamaları için uygun yaşam koşulları sunuyor.
Kaynaklar; aquamaps.org, zh.wikipedia.org, fisheries.noaa.gov
İlgili Galeriler